Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

Σωτήριες για την Ελλάδα μπορούν να αποβούν οι επενδύσεις στον Τουρισμό

29 Ιούν. 2011 Banker's Review

Τι δήλωσαν στο συνέδριο των Financial Times κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου

Την αναγκαιότητα προώθησης των τουριστικών επενδύσεων ως αντίδοτο στην παρούσα σοβαρή κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα επεσήμαναν οι ομιλητές του στρατηγικού συνεδρίου που διοργάνωσαν στην Ελλάδα οι FINANCIAL TIMES με τίτλο "TOURISM INVESTMENT CONFERENCE: FOCUS ON GREECE", στις 29 Ιουνίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα, με τη στρατηγική συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και την τοπική συνεργασία της Boussias Communications.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης στην ομιλία του τόνισε ότι η παρούσα κρίση, αλλά και ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλουν νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό με την ευρύτατη χρήση του διαδικτύου, ξεχωριστή πολιτική για κάθε χώρα και για κάθε αγορά, οργανωμένη παρουσία με σύγχρονα μέσα, πολλά fam trips, πολλά road shows, πολλές παρεμβάσεις στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Αναφέρθηκε στις θετικές για τον τουρισμό πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση, όπως η άρση του καμποτάζ η μείωση του ΦΠΑ κατά 50% στις ξενοδοχειακές κλίνες, η κατάργηση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η στενή διασύνδεση με όλους τους μεγάλους tour operators και η συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Μέρος της νέας στρατηγικής αποτέλεσε η προσέγγιση σημαντικότατων αγορών όπως αυτής της Ρωσίας με αποτέλεσμα οι 150.000 περίπου αφίξεις του 2009 να γίνουν 380.000 το 2010 με πιθανότητα να ξεπεράσουν τις 650.000 αφίξεις μόνο από τη Ρωσία το 2011.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Marcio Favilla Lucca de Paula στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η Ελλάδα απορροφά μόλις το 5% των τουριστικών εσόδων στην περιοχή της Μεσογείου, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλαμβάνουν Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να αναζητήσει ένα συνδυασμό τοπικών και διεθνών επενδύσεων, καθώς οι ντόπιοι επιχειρηματίες έχουν γνώση των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή τους και γνωρίζουν καλύτερα από καθένα το τουριστικό τους προϊόν, ενώ οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να δώσουν τα απαραίτητα για την επιτυχία της επένδυσης κεφάλαια, καθώς και το διεθνές τους κύρος και τεχνογνωσία, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για επενδυτές του τουριστικού κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα λάβει ο ΣΕΤΕ στο προσεχές διάστημα με πρώτη την προσπάθεια να πείσει την τρόικα και την κυβέρνηση για την αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 5% σε ό,τι αφορά στη διαμονή και στο 10% σε όλες τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΣΕΤΕ για δημιουργία μιας εταιρίας μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, με χρηματοδότηση από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Πληροφορίες για το συνέδριο

Το συνέδριο "TOURISM INVESTMENT CONFERENCE: FOCUS ON GREECE", το οποίο διοργάνωσαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά οι FINANCIAL TIMES,ο φιλοξένησε κορυφαίους ομιλητές και συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι κ.κ. Marcio Favilla Lucca de Paula, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Σκουλάς, πρώην υπουργός Τουρισμού, Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Νίκος Κανελλόπουλος, πρόεδρος ΕΟΤ, Αριστομένης Συγγρός, πρόεδρος Invest in Greece, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής ΝΔ, Μartin Knapp, Μanaging Director, Greek-German Chamber of Commerce & Industry, Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΠΟΞ, Άρης Καρυτινός, General Manager Real Estate, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Nίκος Κατσικερός, Αντιπρόεδρος ΤΕΜΕΣ, Μίλτος Καμπουρίδης, Διευθ. Σύμβουλος Dolphin Capital Investors, Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος Αegean Airlines, Γιώργος Λινάτσας, Group Managing Director, Axia Ventures Group, Kostas Trivizas, Managing Director Aeolous Hospitality UK, Alex Kyriakides, Global Managing Director-Tourism, Hospitality & Leisure, Deloitte LLP, Κατερίνα Γιαννούκα-Finn, Senior Director-Acquisitions & Development EAME Starwood Hotels, Γιάννης Τσεκλένης, Designer, Χάρης Καρώνης, Διευθ. Σύμβουλος Viva Online Services & Hellas Pay- Payment Institute, Γιάννης Γκικόπουλος, Associate Partner, Mc Kinsey & Company, κ.ά.

Κύρια σημεία ενδιαφέροντος του Συνεδρίου ήταν:

  • Η δυναμική του τομέα του Τουρισμού ως κινητήριας δύναμης ανάπτυξης της οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση
  • Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, το νέο Επενδυτικό Πλαίσιο, το γενικότερο ρυθμιστικό περιβάλλον για την υγιή και ποιοτική ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής και των υπηρεσιών
  • Οι εξελίξεις στο χώρο των τουριστικών επενδύσεων (τουριστική κατοικία, επενδύσεις σε ειδικές υποδομές, αλλαγές νομοθετικού πλαισίου, fast track στο τουρισμό, οne-stop-shop για τουριστικές επενδύσεις κ.ά.)
  • η διαμόρφωση ελκυστικών προτάσεων και κλίματος προς τους δυνητικούς επενδυτές με γνώμονα την μεγιστοποίηση της ωφέλειας για τον τουριστικό κλάδο και την οικονομία
  • η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την άνθιση της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικότητας
  • η παρουσίαση και ανάλυση καλών πρακτικών από χώρες του εξωτερικού και την Ελλάδα

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο των FT θα βρείτε στις ιστοσελίδες:
Website Συνεδρίου: www.tourisminvestment.gr και
www.ftbusiness.com/greektourism

Για την Financial Times Business Events
FT Business Events is the events organising arm of the Financial Times and since its launching in 2002, has attracted over 24,000 high-level professionals from throughout the world. Organised by an experienced and dedicated team, our events portfolio includes conferences, summits, country briefings, roundtables and awards which are held throughout the UK, Mainland and Eastern Europe, North America, the Middle East, Asia and Australia. Our main focus, are the rapidly growing economies and the rapidly growing industries in certain environments or countries.

Για την Boussias Communications
Η Boussias Communications είναι ο Οργανισμός Επικοινωνίας με 30ετή παρουσία και τη μεγαλύτερη αποδοχή στις αγορές του marketing, της διαφήμισης, των media, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, της πληροφορικής, της οικονομικής διεύθυνσης και του Ανθρώπινου Δυναμικού. Η εταιρεία εκδίδει τα περιοδικά Marketing Week, Net Week, Banker's Review, HR Professional, CFO Agenda, Σελφ Σέρβις, τους οδηγούς Marketing Guide και HR Guide, καθώς και τα ημερήσια ηλεκτρονικά newsletters Daily Fax και Net Fax. Έχει δε διοργανώσει πάνω από 150 συνέδρια τα τελευταία 8 χρόνια.

« 1 2 »
Πρόσφατα άρθρα για τα συνέδρια της Boussias Communications