Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας

27 Ιούν. 2011 Banker's Review

Το μέλλον του κλάδου Υγείας στο επίκεντρο του συνεδρίου των Financial Times «Shaping the future of Healthcare in Greece: From past Weaknesses and present Challenges to a new Vision»

Οι αγκυλώσεις και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας στην Ελλάδα, καθώς και οι προκλήσεις και το μέλλον του κλάδου ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στο στρατηγικό συνέδριο των Financial Times «Shaping the future of Healthcare in Greece: From past Weaknesses and present Challenges to a new Vision», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, την Boussias Communications και με την αιγίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, την Τρίτη 21 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Στo συνέδριο, το οποίο παρακολούθησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και άλλα εξέχοντα στελέχη του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου της Υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν ως ομιλητές, μεταξύ άλλων, οι κ.κ.: Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ηλίας Μόσιαλος, Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Βουλευτής, τέως Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νίκος Πολύζος, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ιωάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής, ΙΟΒΕ, Άρης Σισσούρας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,Κυριάκος Σουλιώτης, Πρόεδρος του ΟΠΑΔ και Αντιπρόεδρος ΕΟΠYΥ, Πάνος Καναβός, Reader, International Health Policy, Department of Social Policy, London School of Economics, Διονύσιος Φιλιώτης, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Γιώργος Βελιώτης, Μέλος της Επιτροπής Υγείας, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Ανδρέας Καρταπάνης, Αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) κ.ά.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία του επισήμανε ότι παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του για πλήρη αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, καθώς η τεράστια δημοσιονομική σπατάλη στην υγεία είναι το κύριο φρένο στην ανάπτυξη. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης ανήλθε περίπου στα 750-800 εκατομμύρια για το 2010, ενώ η η μείωση για το 2011 θα είναι ακόμα 1,3 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο έχει εξοπλιστεί και νομοθετικά, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός υπάρχει και η συνεργασία της βιομηχανίας του κλάδου υγείας.

Ο κ. Hans Kluge, Director, Division of Health Systems and Public Health, The WHO Regional Office for Europe, στην ομιλία του ανέφερε ότι οι αλλαγές που επιχειρούνται θα πρέπει να μην αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα του συστήματος υγείας που κάθε χώρα διαθέτει. Τόνισε ότι είναι βασικό να σχεδιαστεί ένα σύστημα κινήτρων και να εξευρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση στον τομέα του risk transfer όσον αφορά στους προμηθευτές του κλάδου.

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε ότι η Υγεία είναι ο πιο δύσκολος τομέας του κυβερνητικού έργου και πρόσθεσε ότι τα βασικά εργαλεία για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας είναι η συγκέντρωση των χρηματοδοτικών πόλων, η δημιουργία ενός βασικού πακέτου υγείας και οι ενιαίες συμβάσεις. Ως επιλογές στρατηγικής, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε την ύπαρξη ενός ενιαίου ταμείου και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσιος Φιλιώτης αναφέρθηκε στις δυσμενείς εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο των φαρμάκων, και επέκρινε το υπουργείο για την πολιτική συρρίκνωσης των τιμών των φαρμάκων. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ τόνισε ότι οι λόγοι αύξησης της δαπάνης στην υγεία είναι κυρίως κοινωνικοοικονομικοί και δημογραφικοί και επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αγκυλωμένη σε δομές του παρελθόντος. Τέλος, ο κ. Γιώργος Βελιώτης, μέλος της Επιτροπής Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, επεσήμανε ότι ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει και η Πολιτεία δεν έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές ανάγκες περίθαλψης, στήριξης και κατ’ οίκον βοήθειας που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού.

Περισσότερες πληροφορίες και παρουσιάσεις ομιλητών θα βρείτε στα Website του Συνεδρίου:

http://www.ftbusiness.com/greekhealthcare και
http://healthcareconference.boussiasconferences.gr

« 1 2 »
Πρόσφατα άρθρα για τα συνέδρια της Boussias Communications